Poslání nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Bongo

Posláním Nízkoprahového zařízení Bongo je doprovázet děti a mládež, z Týna nad Vltavou a okolí, během dospívání. NZDM Bongo usiluje o sociální začlenění a pozitivní změnu v životním způsobu dětí a mládeže, které se ocitly v nepříznivé sociální situaci, poskytuje jim podporu a odbornou pomoc, vytváří prostor pro předcházení a řešení konfliktních společenských situací, umožňuje jim lépe se orientovat v jejich sociálním prostředí a vytváří podmínky, aby v případě zájmu mohli řešit svoji nepříznivou sociální situaci a předcházet, tak sociálnímu vyloučení.

NZDM Bongo poskytuje tyto sociální služby:

Informační servis

Výchovné a aktivizační činnosti Poradenství

Kontaktní práce Zprostředkování dalších služeb

Kontakt s institucemi

Situační intervence

Cílová skupina NZDM Bongo

Děti a mládež ve věku 10 až 26 let z Vltavotýnska, v jejichž životě může dojít nebo dochází k událostem, které negativně ovlivňují jejich vývoj a vzhledem k prostředí v němž se pohybují zažívají nepříznivé sociální situace, a to zejména v těchto oblastech: Konfliktní společenské situace – šikana, kriminalita, vandalismus, násilné projevy, záškoláctví, útěky z domova, narušené rodinné, partnerské, vrstevnické vztahy, zneužívání návykových látek, vyhraněný životní styl, rasismus, pohlavní zneužívání, domácí násilí.

Obtížné životní události – rozpad rodiny, rozpad vlastních partnerských vztahů, partnerské problémy, sexualita, těhotenství, problémy s volbou školy a povolání, selhávání ve škole Omezující životní podmínky – neschopnost adaptace, neschopnost navázání vztahů, absence zájmů, pasivní životní stereotypy, malé možnosti k aktivnímu uplatnění v sociálně akceptovaných činnostech.

Dlouhodobé cíle NZDM Bongo

Minimalizace rizik - předcházet a snižovat zdravotně-sociální rizika, která vyplývají z konfliktních společenských situací, životního způsobu a rizikového chování cílové skupiny NZDM BONGO v Týně nad Vltavou

- zajišťovat respektující psychosociální prostředí.

- nabízet zázemí pro smysluplné využití volného času.

Uschopnění: podporovat samostatný rozvoj uživatele služeb, pomáhat mu k soběstačnosti a podporovat jeho sociální začlenění do společnosti

- zvyšovat sociální dovednosti a kompetence cílové skupiny (schopnost plnit základní životní úkoly a každodenní dovednosti, např. pravidelná školní docházka, stabilní mezilidské vztahy, dodržování pravidel slušného chování)

Kontakt - vyhledat, oslovit a kontaktovat děti a mládež, které se ocitly v nepříznivé sociální situaci - vytvářet podmínky, aby v případě zájmu mohl uživatel služby řešit pomocí NZDM BONGO v Týně nad Vltavou (jeho pracovníků) svou nepříznivou sociální situaci

- zprostředkování kontaktu se společenským prostředím

- poskytovat informace, odbornou pomoc a podporu, zprostředkovat další služby a kontakt

Principy poskytovaných služeb NZDM Bongo

Nízkoprahovost

- NZDM BONGO realizuje služby tak, aby byla pro cílovou skupinu umožněna jejich maximální dostupnost, tedy ve snaze odstranit časové, prostorové, psychologické, kulturní, náboženské, sociální a finanční bariéry, které by bránily cílové skupině ve vstupu do prostoru zařízení či využití poskytovaných služeb.

- provozní doba NZDM BONGO v Týně nad Vltavou odpovídá potřebám uživatele služeb a možnostem (personálním a materiálním) zařízení a zřizovatele

- pro užívání služby a bezpečného prostředí, které je blízké cílové skupině NZDM BONGO, není podmínkou členství ani žádná registrace

- uživatel služby může přicházet a odcházet v rámci otevírací doby zařízení podle svého uvážení - uživatel služby není povinen zapojit se do připravených činností

- uživatel služby má možnost využívat služby anonymně, tedy bez uvedení jména a jiných osobních údajů

- službu může využít kdokoliv z cílové skupiny bez omezení, pokud svým chováním a jednáním neomezuje či neohrožuje sám sebe, ostatní uživatele, pracovníky či efektivitu služby

- služby sociálního charakteru jsou poskytovány bezplatně

Dobrovolnost a nezávislost

Děti a mládež využívají služby NZDM Bongo dobrovolně, na základě svého vlastního rozhodnutí a v souladu se svými zájmy a potřebami. Nikdo nemůže být nucen nedobrovolně využívat služby NZDM Bongo. Pracovníci respektují vlastní rozhodnutí klienta ohledně řešení jeho situace.

Rovnost

NZDM BONGO v Týně nad Vltavou poskytuje sociální služby dětem a mládeži z Týna nad Vltavou a blízkého okolí bez rozdílu pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického a jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnostní nebo etnické menšině, majetku, rodu nebo jiného postavení.

Respektování základních křesťanských hodnot

Služba milosrdné lásky k bližnímu v nouzi je jednou ze základních křesťanských hodnot, kterou se NZDM BONGO v Týně nad Vltavou snaží naplňovat. Mezi další patří uznání jedinečné hodnoty, důležitosti a důstojnosti každého člověka, víra v pozitivní možnost změny u každého jedince bez ohledu na jeho dosavadní život a nutnost přistupovat ke každému uživateli služeb s určitou mírou lásky a pochopení s respektem k jeho postoji a vlastnímu názoru.