Kdy a jak vznikl program Senior ŠANCE.

Farní charita Týn nad Vltavou se seniorům věnuje již od roku 2004, kdy začala provozovat setkávání seniorů  pravidelně 1 x měsíčně.

V rámci setkávání seniorů proběhla výuka PC - Klikni pravým dědo ve spolupráci se společností Attavena, o.p.s., dále Univerzita třetího věku zaměřená na památky, historii, poznávání zajímavých míst. Dále proběhlo setkávání na téma Sebeobrana seniorů - cyklus přednášek policisty zaměřený na nástrahy všedních dnů, s kterými se senioři setkávají (podomní prodejci, krádeže bankovních karet, nevýhodné půjčky, apod).

Na potřebnost scházet se pravidelně v Klubu seniorů jsme zareagovali zrealizováním projektu Senior – Šance, díky kterému jsme vybudovali pro seniory zázemí – klub k pravidelným schůzkám každý týden, přímo v centru města, dobře dostupný. Protože senioři svoji potřebu mít se kde scházet k aktivnímu trávení volného času projevili v rámci Komunitního plánování v regionu Vltavotýnska, setkalo se zahájení provozu klubu seniorů v rámci projektu Senior – Šance s kladným přijetím u široké veřejnosti, ale i u vedení Města Týn nad Vltavou, které projevilo zájem o pokračování a tento projekt podpořilo.

V roce 2012, kdy byl klub otevřen bylo seniorům nabídnuto velké množství aktivit, ze kterých se některé staly pravidelnými, jako např. Rukodělné pondělky - pravidelná výtvarná dílna, kde si mohou senioři vyzkoušet moderní techniky, se kterými se v dřívějších dobách nesetkali, Čtení pod lampou, kde si senioři vzájemně předčítají a také si sami vybírají literaturu a po té diskutují. Dále jsme pro seniory zorganizovali besedy, které si senioři velmi oblíbili (beseda o včelaření, o historii Týna nad Vltavou, o Japonsku, o Izraeli, a další).

Dobrá propagace klubu, podpora ze strany Města a poloha v centru Týna nad Vltavou přispěla také k zájmu o spolupráci ze strany místní Mateřské školy a ZUŠ, která uspořádala představení dětí, dále Baráčníků, kteří přislíbili účast na plánované výstavě v prosinci 2013, Domu dětí a mládeže, kteří prezentovali seniorům zájmové kroužky, Městské knihovny, která se zapojila do pravidelných Čtení pod lampou a Městského muzea, které uspořádalo pro seniory v klubu několik přednášek.

A co na to senioři ?

Příloha - názory seniorů na PC kurz.doc (dokument MS Word)Příloha - názory seniorů na PC kurz.doc

Článek o senior klubu na internetovém portále www.i60.cz.